AUCO Yükseltilmiş Zemin Sistemleri

AUCO Yükseltilmiş zemin sistemleri, Giriş-Çıkış yapılan alanlarda düzenin sağlanması için oldukça önem taşırken, özgün tasarımlar ve değişkenliklerin önünü açarak mimaride tasarımcının daha özgün ortamlar oluşturmasına imkan sağlıyor.


Yükseltilmiş Döşeme yaşadığımız çağın modern zemin gereksinimidir. Yükseltilmiş Döşeme, Yükseltilmiş Zemin gelişen teknoloji artık hayatımızın her anında yanımızda elimizin altında hayatımızın olmazsa olmazları haline gelmiş teknolojik cihazlarla beraber yaşamak kesin bir hal almıştır.

Yükseltilmiş döşemeler kablolama, ısıtma, soğutma, havalandırma vb. için gerekli olan altyapıyı zeminde oluşturabilme amacıyla kullanılan sistemlerdir.

Sismik döşeme sistemleri depreme dayanıklı yükseltilmiş döşeme sistemleridir. Ağır yük gerektiren zeminlerde kullanılır.
Firmamız 3 tip sismik döşeme sistemine sahiptir. Ürünler bölümününde incelemek için tıklayınız.

- Sismik döşeme sistemlerinde ilgili yüke göre ayak için Ø21 –Ø25 mm boru çapları veya 40 x40 mm kare tip kullanılabilir.
- Yalıtım için çelik destek örtü üzerine plastik kuşaklar konulmuştur.Kuşaklı kullanıma uygun olarak geliştirilmiştir.
- Sismik döşeme sistemlerinde çelik ayakları duvara sabitlemek için özel sabitleme aparatı bulunmaktadır.

Yükseltilmiş Zemin Döşeme Sistemi modülerdir ve uygulaması pratiktir. Pratik uygulaması sonucu altyapı tesisatlarına gerekli alanı sağlar ve müdahale edilebilirliği pratikleştirmeyi amaç edinir. Yükseltilmiş Döşeme Sistemlerinin çalışma alanlarınızı istediğiniz şekle sokabilecek pratiklikte ve uygun maliyette olması sebebiyle tercih edilebilirliği yüksektir.

Standart baza ayakları ofis tipi yükseltilmiş döşemeler için deprem emniyeti olmayan Basit sistem ayaklar kullanılır.Firmamızda görseldeki resimlerde olduğu gibi 5 tip standart baza ayağı mevcuttur

İş Merkezleri, Ofis Katları, Banka Binaları, Bilgi İşlem Merkezleri, Laboratuarlar, Alışveriş Merkezleri, Üniversiteler, Showroom, Fuar Alanları, Telefon Santral Merkezleri, MSC Santralleri, Merkezi Kontrol Odaları ve AG Dağıtım Odaları en yaygın kullanım alanlarıdır.

Açık ofis dekorasyonunda serbestlik sağlar. Bilgi işlem merkezleri, elektrik ve kumanda odaları, sistem odaları kablaj ve işçilikte maliyet, bakım, servis konularında avantaj sağlar. Statik elektrik problemlerini bertaraf eder. Mimari tasarım özgürlüğü sağlar. Klima ve iklimlendirme sistemleri için önem arzeden hava izalasyonu sağlar ve enerji tüketimlerinde önemli bir tasarrufu beraberinde getirir. Yükseltilmiş döşeme yüzeyleri için isteğe bağlı olarak çelik sac, beton özlü,pvc,enkapsüle, ahşap vb. paneller kullanılabilmektedir.

- İlgili yüke göre ayak için Ø21 –Ø25 mm boru çapları veya 40 x40 mm kare tip kullanılabilir.
- Yalıtım için çelik destek örtü üzerine plastik kuşaklar konulmuştur.Kuşaklı kullanıma uygundur.

Standart ayak: Çap 21x1.5 borudan üretilir M14 tij kullanılarak yükseklik ayarı yapılır. Başlık sacı 90x2.5 mm dir. Taban sacı 90x2mm dir. Galvaniz kaplı Metal olarak üretilmektedir. Metal Ayakların Minimum Panel hariç 2-3 yüksekliğinden başlayarak 1500mm yüksekliğe kardar değişik ölçülerde üretilir. Uygulama öncesi, ortamda gerekli kot taraması yapılmalı uygun görülen ölçüde ayaklar sipariş edilmelidir. AUCO müşterilerine satış öncesi ve sonrası hertür desteği vermektedir.

Yükseltilmiş zemin altyapı sistemlerinde düşey taşıyıcıları dengede tutabilmek, devrilmesini, çökmesini ya da kaymasını engellemek amacıyla kullanılan metal borudan çapraz taşıyıcı dayanaklara payanda denir. 20cm ve üzeri sistem kurulumlarında m2 alanda en az1 adet kullanılmasını öneririz. Sistem yüklerine göre farklı tasarımlar kullanılmalıdır.

* Uygulamanın Planlanması : Uygulanacak mekanın plan görünüşü üzerine 60x60 cm. ölçülerinde karolaj yapılarak uygulama planı çizilir. Uygulamada aksesuar (rampa, basamak, menfez, süpürgelik v.s.) kullanılacak ise plana dahil edilmelidir.

* Zemin Hazırlığı : Uygulama yapılacak döşeme pürüzlü ya da çukurlu olması durumunda şap uygulaması yapılması gerekir. Eğer zeminde kumlu ve çabuk kırılan bir şap var ise yeniden bir şap uygulaması yapılması gerekir. Taşıyıcı ayakları zemine yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcının yapışmasını önleyecek ya da çözülmesine sebep olacak nem, su, kimyasal madde, çamur vb. gibi malzemeler temizlenmeli veya kurutulmalıdır.

* Montaj İşlemleri : Karolaj planı doğrultusunda belirlenen ölçülerde derz ipi çekilerek merkez aksı oluşturulur. Döşeme panellerinin derzleri kontrol edilerek merkezden başlanarak döşeme panellerinin montajına başlanır, uygulamada kullanılacak ayaklar panellerin her köşesine getirilerek teraziye alınır. Her panelin ayak noktası önceden tespit edilemediği için her döşeme paneli yerleştirilirken ayak konularak yapıştırılır. Tüm paneller bu şekilde monte edildikten sonra uygulama alanın kenarları hariç orta kısmı tamamlanmış olur. Duvar kenarlarında kullanılacak parçalar uygun bir kesici ile kesilerek duvar diplerine yerleştirilir, ayakların üzerinde bulunan plastik conta (plastik yıldız) yardımıyla sıkıştırılarak panellerin hareket etmesi engellenir

Yükseltilmiş Döşeme uygulaması yapılacak alan ilk etapta incelenmelidir. Uygulama yapılacak alanın temiz olması, zeminde beton, şap kalıntılarının olmaması gerekmektedir.
* Yükseltilmiş Döşeme Montajı yapılacak alan ölçüleri (panellerin standart 60cm x 60cm ölçülerinde olması nedeni ile) alınmalı ve fire hesabı yapılmalıdır.
* Fire hesabı yapılırken dikkat edilmesi gereken 60cm x 60cm ölçülerinde olan yükseltilmiş döşeme panellerinin duvar ölçülerine bağlı 30cm geçmeyen ölçülerde 1 panelden 2 adet parça çıkartılır iken, 30cm geçen ölçülerde kalan ölçüye bağlı kullanılabilirliği sorgulanmalı ve en az fire çıkan hesabı dikkate alınarak panel ve ayak adetleri çıkartılmalıdır.
* Oluşturulan karelajın ardından montajı başlatmak adına derz ipimiz belirlenen ölçüler doğrultusunda merkezde aksı oluşturmak üzere çekilir. Derz ipi doğrultusunda, yükseltilmiş döşeme panellerinin derzleri kontrol edilerek merkezden yükseltilmiş döşeme panelleri konulmaya başlanır ve her konulan panel köşesine yükseltilmiş döşeme ayağı getirilerek teraziye alınması sağlanır. Montaj ayarları yapıldıktan sonra duruma göre ayak zemine yapıştırıcı yada dubelle fikslenir. Ayak kontrası somunu sıkılır.
* Uygulama esnasında yükseltilmiş döşeme panellerinin üzerine çıkılamayacağından uygulanacak alanda diğer çalışmaların geçici olarak durdurulması veya anlaşmalı şekilde çalışılması gerekmekte olup, yükseltilmiş döşeme sisteminin modüler olması nedeni ile sistem 4 taraftanda sıkıştırılmayıncaya kadar üzerine çıkılmaması gerekmektedir.
* Yükseltilmiş döşeme uygulaması ayak ve panellerden bağımsız uygulanamaz

Yükseltilmiş Döşeme Sistemi, alt ve üst temizliğinde Yükseltilmiş Döşeme Panelleri direk su ile temas ettirilmemeli, alkali ve benzer içerikli deterjanlar kullanılmamalıdır. Yüzeylerin korunması ve beslenmesi için kullanılacak cilanın parfüm ve ekstra parlaklık özelliklerini taşıması üst yüzeyin zarar görmesine neden olacağından bu özellikteki cilalar kullanılmamalıdır.

Yükseltilmiş Döşeme Panelleri her zaman suyu alınmış nemli bir bezle silinmeli, zımpara kağıdı, soda, klorak içeren maddeler kullanılmamalıdır. Yükseltilmiş Döşeme Laminat kaplı panellerde, yün ve yün içerği bulunan temizlik bezleri kullanılmalıdır. Yükseltilmiş Döşeme pvc kaplı panellerde, üzeri kaplanmış pvc'nin bakım şartlarında yazılmış olan özellikler geçerlidir.

Yükseltilmiş döşeme Enkapsüle Paneller üzerine karo halı uygulaması yapıldığı için, halının bakım şartlarında yazılmış olan özellikler geçerlidir. Eğer seçilmiş halı tabanında yıkamaya elverişli bir taban kullanılmış ise bu durumda halı derzlerine dikkat edilmeli buralarda su sızmasına izin verilmemelidir.Bu tür karo halı ile kaplı alanlarda, yıkama işlemi günlük yapılmamalı belirli periyotlarla işlem dikkatli gerçekleşmelidir. Enkapsüle paneller veya folyo kaplı paneller üzerine yüzeyinde zımpara kağıdı, soda, klorak ,içeren maddeler, çamaşır suyu tabir ettiğimiz temizleyiciler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Panel alt kaplamasını Alüminyum Folyo değil, 0,5 mm Galvanize saç tavsiye ediyoruz. (Sunta çalışan bir malzeme, buradaki amaç, suntanın kaplanarak çalışmasını engellemek. Ancak Alüminyum folyo modüler sistem içerisinde zamanla deforme olup, yakın gelecekte kritik risk ve maliyet oluşturacaktır.)

Tüm sistem odalarında şartnameler tek tip standart, 2mm heterojen pvc kaplı panel ile oluşturulmaktadır. Ancak kritik önem taşıyan sistem odası ve Data center projelerinde, Elektrik yoğunluğu olan alanlarda, iletkenlik çok önemlidir. Statik elektriğin boşaltımı, topraklamaya iletimi ciddi önem arz etmektedir. Ancak, TSE kapsamında yükseltilmiş döşeme panellerinin iletkenliklerinin ölçümü yapılan bir kuruluş olmaması nedeni ile panellerin ölçümü yapılamayarak gerekli tüm alanlarda standart olarak antistatik heterojen veya homojen pvc kaplı panel kullanılmaktadır. Ancak üst yüzey pvc ile alt yüzey galvanize saç arasında herhangi bir iletim olmayıp, bunu ayaklara ve topraklamaya götüremeyen yükseltilmiş döşeme paneller kullanılmaktadır.

Yükseltilmiş döşeme olarak üzerinde yürüdüğümüz, gerektiğinde müdahale ettiğimiz sistem içerisinde, Statik elektrik deşarj olmayarak alan içerisinde son derece maliyetli bir çok kritik öneme sahip, cihazların ve teknik personelin zarar görmesine olnak sağlamaktadır. ESD Elektrostatik deşarj bu tür alanlarda son derece önemli olup, gerekli özel imalata bağlı üretilmekte ve yerinde ölçüm yapılarak değerler doğrultusunda kullanılmaktadır. ESD olarak bilinen Elektrostatik Deşarj sağlayan yükseltilmiş döşeme imalatında, yükseltilmiş döşeme Panel özü içerisine metal parçalar ve üst yüzey yapıştırılma işlemi gerçekleştirilmeden, iletken kimyasal ve üzeri folyo ile beslenerek, homojen veya heterojen pvc yapıştırılarak imalatın yapılması ve panel alt yüzeyi Galvaniz saç kısmına iletilmesi, buradan da Altyapı ayaklarının üzerine bakır şeritler kullanılarak Panelden Statik elektriğin ayaklara iletilerek topraklama sağlanma